Octagone 4,8/3,5Firma MP JET již dlouhou dobu patří mezi hlavní výrobce závitových spojek táhel pro modeláře po celém světě. Používáme moderní technologii - spojky jsou vyráběné na produktivních dlouhotočných automatických soustruzích (tzv. swiss type), materiál je automatová mosaz, závity jsou pro dosažení dobrých parametrů válcované. Sortiment obsahuje obě základní velikosti - M2 i M3, otvor pro táhlo nebo bowden je vyráběn s různými průměry - 0,8; 1; 1,3; 1,5; 1,6; 1,8; 2, 3 a 4mm.

 

Tyto koncovky jsou poté zákazníkem nalisovány (nebo připájeny) na vnitřní pohyblivý díl bowdenu. Tento bowden slouží k přenosu sil mezi servem a ovládanou plochou. Vzhledem k tomu, že bowdeny umožňují přenos sil i se změnou směru (do  "zatáčky"), jsou velmi oblíbené a v řadě případů nenahraditelné. Zejména v stavebnicích to bývá základní systém přenosu řídících sil.
Již delší dobu jsme byli dotazováni našimi odběrateli, jestli bychom nebyli schopni dodávat nejen samotné spojky, ale rovnou i celé kompletní bowdeny. Tento požadavek celou dobu narážel na nutnost výroby přesných plastových trubek v naší firmě - řešit jej nákupem bylo obtížné, protože kompletní bowdeny je nutné dodávat výrobcům stavebnic v požadovaných zákaznických délkách a zejména v krátkých dodacích termínech.
Celý problém se nakonec MP JET rozhodl vyřešit instalací výrobní technologie (extruze) přímo v naší firmě, montáž koncovek lisováním provádíme též sami.
Nyní k vlastním náhonům.
Sortiment je členěn do tří základních typových řad:
Standard (pohyblivá vnitřní část má kruhový průřez) a Octagone (pohyblivá vnitřní část má tvar osmihranu).  GreyLine s nalisovanou koncovkouVýhodou řešení Octagone jsou nižší pasivní odpory - bowden jde lehčeji. V řadě kruhových bowdenů jsou vyráběny tyto základní typy: 3/2 a 4/3 bez výztuže (vnitřní + vnější trubka) i s ocelovým drátem o průměru 0,8 mm jako pohyblivým elementem a koncovkou (tj. vnitřní trubka + vnější trubka + drát + koncovka).
Řada Octagone obsahuje rozměry 3/2, 4/3 a 4,8/3,5. Rozměr 4,8/3,5 v provedení Octagone s koncovkou má nestandardní konstrukci - koncovky nejsou běžným způsobem zvenku nalisované, ale jsou použity krátké závitové dílce o délce 18 mm, které jsou naopak našroubované do vnitřního otvoru pohyblivé části bowdenu.
Bowdeny 3/2 a 4/3 s koncovkou jsou dále vyráběny ve dvou provedeních. Standardní provedení je vyztuženo ocelovým drátem v celé délce, light je vyztuženo pouze na konci, v délce 10 cm.
Bowdeny MPJ 3302 - 3325 mají jako pohyblivou část místo plastové trubky použito ocelové lanko o průměru 2mm respektive 1,6mm. Položky MPJ 3002  a 3003 jsou 3202podobné konstrukce, pouze je místo lanka použit ocelový přímý drát.
Vnější trubky jsou pro jednodušší orientaci šedé, vnitřní bílé. Standardní délky jsou 0,5 m pro bowdeny nejmenší velikosti, 1 a 1,5 m pro ostatní rozměry. Výztužné ocelové dráty o průměru 0,8 mm a jednotlivé komponenty (vlastní trubky) lze samozřejmě zakoupit i samostatně. Pro výrobce stavebnic a firemní odběratele je k dispozici možnost seriové výroby individuálních délek. Další možností je výroba v zákaznických barvách - je ale nutné respektovat minimální rozumné výrobní objemy v jedné dávce - materiál je na extruderu sice barven pomocí masterbatche (granulovaného barviva), vždy ale změna barvy reprezentuje kompletní výplach původního odstínu, což  je v malých objemech velmi neekonomické.
Bowdeny jsou expedovány v papírových krabicích, při ceně dodávky bowdenů nad 500 Kč není obal účtován, při podlimitním odběru bude účtována cena obalu v hodnotě 70 Kč. Tato cena se samozřejmě vztahuje na celý sortiment - takže je možné pro dosažení 500 Kč kumulovat různé rozměry i typy bowdenů.

Kompletní sortiment bowdenů naleznete na: http://www.mpjet.com/market/index.php?main_page=index&cPath=128
Popis typů: Bowdeny

Lankový bowden

   Výrobní technologie umožňuje i opláštění (křížová hlava), takže pokud potřebujete bowden s integrovanou výztuží a jedná se o standardní seriovou výrobu, je to též po konzultaci možné.